viernes, 11 de julio de 2008

L'EVOLUCIO DEL COGNOM XICOLA

Escut d’armes
Antic cognom català que gaudeix de molt escassa difusió, trobant-se el principal assentament de les famílies així cognomenades a la província de Barcelona, amb cases a la seva capital i a Mollet del Vallès, Martorelles, San Fost de Campcentelles, l’Hospitalet de LL , La Roca del Vallès, Badalona, Santa Perpetua de la Mogoda, Sabadell, Alella, Mataró, Caldes de Montbui, Vilanova i la Geltrú, Palau de Plegamans, Granollers, etc. També a la província de Lleida i Madrid, entre d’altres. Moll, a la seva obra “Els Llinatges Catalans” assenyalà que Xicola és un “derivat diminutiu de Xica”, que és la forma femenina de Xic, “petita”, “nena”. Va nèxia aquest cognom com a malnom, convertint-se, per l’ús y el costum, en cognom de família . Segons les dades recollides en el fogatge o cens català de l’any 1553, Salvi Xicola vivia a la “parròquia de Vallcarca i de Monoteques”, a la “ col-lecta de Barcelona”, i Antoni Xicola vivia al “lloc de Calabruix”, a la “col·lecta de Girona”, sent aquestes les dades més antigues trobades sobre l’origen d’aquest cognom. A l’arxiu Gral. de Segovia es guarda l’expedient de l’oficial Felip Xicola Sabater, Infanteria, 1879.
Armes.- El "Repertori de Blasons de la Comunitat Hispànica”, volum lletres S- Z, pàgina 1885, del senyor Vicente de Cadenes i Vicente, Cronista Rei d’armes contemporani, recull per a Xicola, en primer lloc, el següent escut d’armes: De gules, set estrelles d’or, posades en cercle



En el Instituto Nacional de Estadística, en el día de hoy (28 julio 2008), se encuentran censados 216 individuos con el apellido XICOLA y se distribuyen por las provincias de:

Apellido 1º
Barcelona --------- 176
Girona --------------- 20
Madrid ---------------- 6
Valladolid-------------- 6
Resto de España----- 8
TOTAL-------------- 216

Apellido 2º
Barcelona --------- 168
Girona ----------------- 6
Madrid ----------------- 6
Valladolid------------- 11
Resto de España ----- 9
TOTAL--------------- 200

Nota.- Con los dos apellidos Xicola se encuentran censados tres individuos

2 comentarios:

josep dijo...

En todo el territorio Español, y al día de hoy, se encuentran sensados un total de 216 apellidos Xicola. Se encuentran distribuidos de la siguiente forma:
Barcelona 176
Girona 20
Madrid 6
Vallodolid 6
Resto de España 8
Si alguno de estos 216 Xicolas lo desea, me gustaria entrar en contacto, para saludarle, y como no, ver si existe la posibilidad de poder conocer alguien más de mi familia. Yo soy de Martorelles, mi padre se llamaba Isidro, tambien de Martorelles.

Marc dijo...

http://mexico.pueblosamerica.com/i/xicola/